skip to Main Content

Mijn naam is Ester Maatman. In 1971 geboren in Eindhoven en opgegroeid in het nabijgelegen dorp Oirschot. Als klein meisje zocht ik al de nabijheid van paarden op. Ik zou mezelf omschrijven als een integer en authentiek persoon met een open kijk naar de wereld en een natuurlijke interesse naar wat de ander beweegt. Ik heb een open blik en mijn uitstraling wordt als rustig, betrouwbaar en betrokken ervaren.

Coaching natuur
Coaching met paarden
Coaching met paarden

Natuur werkt

Al vanaf jonge leeftijd heb ik een grote bewondering voor de natuur en al dat leeft. Op vrije momenten zocht ik een paard in het buitengebied op waar ik mooie avonturen mee beleefde en veel over mezelf leerde. Daar ontdekte ik hoe helend en veelzeggend het contact tussen een mens en dier kan zijn. De schoonheid van een zoemende hommel, een bries over het lange gras, de zoete geur van bloesem en het ochtendauw op een spinnenweb hebben me vaak ontroerd. Maar ook de mens met al zijn bijzondere kwaliteiten en gebreken hebben mijn altijd geboeid. Het is voor mij bijzonder dat ik op deze wijze mijn interesses in mijn werk als coach samen mag laten vloeien.

School, werk en coach ervaring

In 1992 heb ik de opleiding tot agogisch medewerker afgerond waarna ik in het werkveld bij verschillende instellingen, veel ervaring heb opgedaan met uiteenlopende hulpvragen. Daar ligt dan ook de basis van mijn coach ervaring. Binnen de reguliere hulpverlening miste ik vaak de persoonlijke benadering en de verbinding met het grotere geheel. Vanuit deze holistische interesse heb ik in 2011 mijn basisvakopleiding Chinese geneeskunde aan opleidingsinstituut Qing-Bai behaald.

In de tussentijd heb ik mezelf vanuit het groepswerk  richting individueel begeleider gespecialiseerd. Deze meer coachende werkwijze bleek me beter te passen. In deze periode ervoer ik hoe ondersteunend het kon zijn wanneer ik mensen uitnodigde in beweging te komen, mee de natuur in te te gaan en met dieren in contact te komen. Gaandeweg ontstond zo mijn interesse in het coachen met paarden. In eerste instantie alleen als individuele coaching. Inmiddels ook met groepen en teams.

De NOBCO gecertificeerde opleiding EAC-paardencoach sloot  aan bij mijn visie. Na het halen van mijn diploma in 2017 ben ik als zelfstandige coach aan de slag gegaan. Omdat ik me graag blijf ontwikkelen en mijn vaardigheden wil uitbreiden, heb ik onlangs een opleiding aan het BML instituut, waar ik ook het lichaam heb leren inzetten als instrument of raadgever. Deze methode is prachtig in te zetten tussen de paarden, omdat deze experts zijn in het lezen van lichaamstaal

Nog steeds volg ik met regelmaat cursussen en opleidingen en intervisie om mijn kennis en ervaring uit te breiden.

 

Overig

Gedreven vanuit mijn nieuwsgierige aard, heb ik buiten mijn werk als hulpverlener en paardencoach, school- en werkervaring opgedaan in verschillende vakgebieden als o.a. meubelmaker, straatartiest en brandwacht. Juist vanwege deze uiteenlopende ervaring, mag ik mezelf een allround ontwikkeld persoon noemen. Deze nieuwsgierigheid en open kijk naar de wereld is kenmerkend voor mijn coaching stijl.

Back To Top