skip to Main Content

Coaching met behulp van paarden

Paarden (equus caballus) leven in een kudde met een duidelijke sociale rangorde. Het leven in de kudde beschermt het paard tegen gevaar van buitenaf. Het is dan ook van groot belang dat de kudde fysiek en mentaal gezond is. Daarvoor is heldere onderlinge afstemming nodig, waarbinnen ieder zijn plek kent. Op deze wijze kan ieder zijn individuele kwaliteiten als kracht, alertheid, inzicht, behendigheid enz. maximaal inzetten. Dat maakt ze onderandere uitermate geschikt als ondersteuning tijdens de coaching. Paarden accepteren onze aanwezigheid als onderdeel van het geheel. In het contact met de paarden kan jij  jouw krachten, kwaliteiten en valkuilen ontdekken.

Paarden zijn vluchtdieren en communiceren voornamelijk met lichaamstaal. Ze zijn daarom meesters in het visueel lezen van hun omgeving. Paarden staan bekend als intelligent en zijn meestal erg nieuwsgierig. Ze maken tijdens de coaching contact met jou en met wat er op dat moment wezenlijk toe doet. Iets waar wij mensen vaak moeite mee hebben.

Bovendien maak je in de aanwezigheid van dieren het hormoon Oxytocine aan.
Deze stof lijkt een belangrijke rol te spelen bij het verbinden. Het kan je een fijn en geborgen gevoel geven. Dit kan ondersteunend zijn in het contact met jezelf in het moment tijdens de coaching.

Paarden maken contact met jou en met wat er in het moment wezenlijk toe doet.

Wat kun je verwachten

De sessies paardencoaching bij Bles coaching vinden buiten plaats. Zorg daarom voor passende kleding en een paar stevige schoenen. We bespreken kort wat jou bezig houd, wat je mogelijk uit de vorige sessie is bijgebleven en wat er op dat moment nodig is. Dan zetten we een passende inzicht gerichte oefening in, met of tussen de paarden. Deze oefening mag jij op jouw manier en jouw tempo uitvoeren. De ervaring staat daarbij centraal. De oefeningen vinden naast en niet op de paarden plaats. Na de oefening bespreken we jij hebt ervaren, wat is opgevallen en waar deze ervaring raakt aan het dagelijkse leven. Soms is het wenselijk de oefening nogmaals te herhalen met het nieuw verworven inzicht.
De sessie sluiten we af met een drankje in de pipowagen.

Back To Top