skip to Main Content

Coaching met behulp van paarden

Paarden (equus caballus) leven in een kudde met een duidelijke sociale rangorde. Het leven in de kudde beschermt het paard tegen gevaar van buitenaf. Het is dan ook van groot belang dat de kudde fysiek en mentaal gezond blijft. Daarvoor is heldere onderlinge afstemming nodig waarbinnen ieder individueel kuddelid zijn plek kent en zijn kwaliteiten maximaal in kan zetten. Dit maakt ze onder andere uitermate geschikt als ondersteuning tijdens de coaching. Paarden accepteren onze aanwezigheid als onderdeel van het geheel. In het contact met de paarden kan jij  jouw krachten, kwaliteiten en valkuilen ontdekken.

Paarden zijn vluchtdieren en communiceren voornamelijk met lichaamstaal. Ze zijn daarom meesters in het visueel lezen van hun omgeving. Paarden staan bekend als intelligent en zijn meestal erg nieuwsgierig. Ze maken tijdens de coaching contact met jou en met wat er op dat moment wezenlijk toe doet. Iets waar wij mensen vaak moeite mee hebben.

Bovendien maak je in de aanwezigheid van dieren het hormoon Oxytocine aan.
Deze stof speelt een belangrijke rol bij het verbinden met jezelf en de ander. Dit kan ondersteunende rol spelen tijdens de individuele- of team coaching.

Paarden maken contact met jou en met wat er in het moment wezenlijk toe doet.

Wat kun je verwachten

De individuele of team coaching met de paarden vinden buiten plaats. Zorg daarom voor passende kleding en een paar stevige schoenen. We bespreken kort je hulpvraag of wat je mogelijk uit de vorige sessie is bijgebleven. Vervolgens zetten we een passende ervaringsgerichte oefening in met of tussen de paarden. De oefeningen vinden naast en niet op de paarden plaats. Tijdens de oefening geef ik objectieve observaties terug en bespreken we jij hebt ervaren. Soms is het wenselijk de oefening nogmaals te herhalen met het nieuw verworven inzicht. De sessie sluiten we af met een drankje in de pipowagen.

Back To Top